Ваше замовлення оформлене!

Закрити

У вашому кошику порожньо

Закрити
Головна / Новини/ Способи виробництва розчинної кави

Способи виробництва розчинної кави

Розчинна кава (Instant Coffee) набула останнім часом велику популярність у світі серед споживачів кави, хоча сам спосіб приготування був запатентований і використовувався ще на початку ХХ століття. З вигляду цей продукт виглядає як гранули або порошок коричневого кольору, які фасуються в скляні банки або невеликі пакетики відповідно. Існують різні думки з приводу якостей розчинної кави, але, все ж, у нинішньому ритмі життя більшість людей цінують її за високу якість і, перш за все, зручність і швидкість приготування: заливаєш гарячою водою - і кава готова - не потрібно ніякого додаткового обладнання у вигляді кавомолок, турок, кавоварок! Розчинна кава має тривалий термін зберігання, при цьому не втрачає ароматичних і смакових якостей. Ще один плюс - доступність. Цей продукт - не з дефіцитних, тому практично будь-яка людина може дозволити собі чашечку розчинної кави вранці. На розчинну каву припадає більше 75% продажів кави в Україні, що говорить про його популярність у нас в країні.

 

Що стосується сировини та її якості, то в розчинній каві використовують зерна як сорту арабіки, так і робусти. Арабіка - більш дорогий сорт, кавові дерева ростуть на більшій висоті в порівнянні з робустою. З іншого боку, в робусті значно більше кофеїну, тому він ідеально підходить для виготовлення швидкорозчинного кави. Залежно від виробника, до складу може бути включений той чи інший сорт або обидва, у різних пропорціях.

Порошкова кава

Це найбільш простий і дешевий спосіб приготування розчинної кави. Зерна кави очищають і піддають термічній обробці (простіше кажучи - обсмажують). Потім йде процес подрібнення до розмірів півтора-двох міліметрів і обробка гарячою водою під високим тиском. Після цієї стадії продукт фільтрується і висушується, після чого виходить однорідна порошкоподібна маса.

Гранульована (агломерована розчинна) кава

Гранульована кава від порошкової по суті відрізняється лише розміром гранул. Кава проходить практично ідентичний процес виготовлення, тільки на останньому етапі концентрат за допомогою пари збивають в грудочки.

Варто зауважити, високий тиск при виробництві гранульованого кави погіршує його ароматичні та смакові якості, тому для відновлення цих властивостей використовується кавове масло або, у більш дешевому варіанті, ароматизатори.

Сублімована кава (freeze dried)

Зовні практично нічим не відрізняється від кави в гранулах, але процес виробництва зовсім інший. Застосовується спосіб «сушка заморожуванням»: екстракт кави проходить глибоку заморозку, після чого зневоднюється вакуумом і дробиться на малі кристали. Виробництво сублімованої кави є дорогим порівняно з іншими типами виробництва через високу енергоємність процесу. З іншого боку, продукт, одержуваний внаслідок сублімації, зберігає свої біологічні властивості, має високу якість і зберігає свіжість. Фасують сублімовану каву в скляні банки.