Як чорний, так і зелений чай виробляють з однієї рослини Camellia sinensi. Відмінність полягає в технологічному процесі, тобто обробці чайного листа при виробництві.
Найпопулярнішим в українських споживачів залишається чорний (ферментований) чай. Варто зауважити, що в Китаї цей чай називають червоним за характерний колір завареного напою. Існують такі сорти чорного чаю як плитковий, гранульований, байховий і пакетований. Перед основною процедурою ферментації (окислення), листя піддаються видаленню вологи протягом декількох годин, а потім скручування. Процес ферментації чорного чаю зберігає високий вміст вітамінів групи В, Р і РР, що сприяє зміцненню судин і нормалізує тиск. Дія як чорного, так і зеленого чаю на організм досить схожі, незважаючи на їх відмінність у хімічній структурі. По суті, головна відмінність - це процес сушіння, при якому листя чорного чаю міняють пігментацію і набувають іншого смаку. Кофеїн, що міститься як в зеленому, так і в чорному чаї, активізує кору головного мозку і розширює судини, що забезпечує приплив бадьорості. Чай добре знімає головний біль, пов'язаний зі спазмами судин, а також має ще цілий ряд корисних властивостей:
- сприятливо впливає на серцево-судинну систему
- допомагає при неврозах і стресі
- знижує ризик онкологічних захворювань і цукрового діабету
- містить безліч корисних макро- і мікроелементів
Вважається, що більш корисним є зелений чай, тому що листя зеленого чаю проходять меншу обробку перед тим, як потрапити до споживача. Дійсно, зелений чай багатий на антиоксиданти, вітаміни В, С, Р, РР, К, є природним джерелом калію, цинку, фтору, йоду та інших елементів. У китайській медицині екстракт чайного листя використовується для виготовлення багатьох лікарських і косметичних засобів. Виготовляється зелений чай найчастіше у вигляді листового або різаного (подрібненого). Також його поділяють за ступенем скрученості листа. Всі ці сорти відрізняються один від одного смаковими і ароматичними властивостями. Зелений чай краще пити без цукру або інших підсолоджувачів, за винятком натурального меду.
Чорний чай
|
Зелений чай
|
|
Катехіни
|
8
|
70
|
Теарубігіни
|
71
|
0
|
Теафлавіни
|
12
|
0
|
Флавоноли
|
10
|
10
|
Катехіни — органічні речовини з групи флавоноїдів. Вони являють собою поліфенольні з'єднання і є сильними антиоксидантами.
Теарубігіни – це складні фенольні сполуки, які надають завареному чаю червоно-коричневого коліру і солодкуватий м'який смак.
Теафлавіни прискорюють загоєння виразок шлунка.
Флавоноли мають капіляроукріплюючу дію, а також сприяють накопиченню аскорбінової кислоти в органах.
У цілому, який чай пити, залежить від ваших особистих переваг, адже і зелений, і чорний чай співставні за ступенем користі для людського організму. Головне - вибирайте якісний чай. Приємного чаювання!