Ваше замовлення оформлене!

Закрити

У вашому кошику порожньо

Закрити
Головна / Новини/ Чи корисна кава?

Чи корисна кава?

coffee

Прохолодним ранком і в середині робочого дня ніщо так не бадьорить, як чашка гарячої кави. Головне, щоб вона була добре зварена. Вона допомагає зменшити почуття сонливості, дає заряд бадьорості і прискорює процеси мислення.

 

Завдяки каві в організмі підвищується виділення адреналіну, що призводить до прискорення серцевих скорочень і виробленні печінкою глюкози - джерела додаткової енергії. Для здорової людини випити до трьох невеликих чашок (по 150 мл) кави на день - цілком прийнятно.

 

З усіх елементів кави кофеїн є найбільш активно діючим на людський організм компонентом. Цей алкалоїд є потужним стимулятором ЦНС, а також покращує роботу мозку, активізуючи відділи, контролюючі пам'ять і увагу. Крім кави, ця речовина міститься в чаї, шоколаді, какао і деяких рослинах. Кофеїн посилює дію знеболюючих лікарських засобів, таких як аспірин і парацетамол. Це відбувається через те, що відразу після прийому кави підвищується кислотність шлунка, тому знеболюючі пігулки розчиняються з більшою інтенсивністю. Кава містить такі елементи як азот, залізо, кальцій, калій, магній, натрій, фосфор, хлор, вітаміни групи В і вітамін РР.

 

Натуральна, органічна кава високої якості може служити профілактичним засобом від багатьох хвороб. Безліч теоретичних і практичних досліджень протягом сотень років були присвячені каві. Одні вчені дотримуються думки, що кава шкодить серцево-судинній системі, інші ж заявляють, що цей напій, навпаки, - зміцнює серцевий м'яз. Також існують суперечки про те, який саме ефект кави чинить на організм: тонізуючий, або навпаки - снодійний. Так в чому ж істина? Дані останніх досліджень учених відповідають на питання: в яких випадках каву можна вживати з користю для здоров'я. Як з'ясувалося, особливо корисним вживання цього тонізуючого напою може бути для:

- Профілактики діабету другого типу

- Зниження ризику інсульту на 21% (при вживанні двох-трьох чашок на день)

- Зниження ризику захворювання Альцгеймера в літньому віці на 63% (вживання трьох-чотирьох чашок кави щодня протягом 20 років)

- Зниження ризику летального результату у чоловіків з раком простати (дві чашки в день знижує ризик на 31%)

 

Потрібно зауважити, що вживати у великих кількостях кави небажано особам з вегето-судинною дистонією, що страждають гіпертонією або перепадами артеріального тиску.

 

І наостанок, декілька цікавих фактів:

• Кава є найпопулярнішим у світі напоєм. Щодня у світі випивають близько 1.5 млрд чашок.

• Згідно зі статистикою, найбільшими любителями кави є фіни. Щорічне споживання кави у Фінляндії складає близько 10 кг на душу населення.

• Приблизно 10% людей абсолютно не сприйнятливі до дії кави. Почуття бадьорості, тонусу і підвищення тиску від чашки гарячого напою вони не отримають.

• Чим сильніше обсмажена кава, тим менше в ній кофеїну.

• За смаком кава поєднується майже з будь-якими продуктами.

• Аромат кави - в десятці найбільш упізнаваних запахів.

• Кава посідає друге місце в рейтингу найбільш продаваних товарів після нафти.